Skip to content Skip to footer

Tatiana Ernuțeanu lansează la Cărturești Verona „Buletin de știri blues”

Miercuri, 12 octombrie, ora 19.00, sunteți invitați la lansarea volumului „Buletin de știri blues” (Tatiana Ernuțeanu), la librăria Carturești Verona. Evenimentul va fi moderat de Teodor Dună, iar alături de autoare, vor fi scriitorii Răzvan Cosmin Țupa și Iulian Tănase.

Un nou volum de poezie, semnat Tatiana Ernuțeanu, a apărut recent la Editura Tracus Arte. Compus într-un stil monodic, volumul Buletin de știri blues imersează cititorul într-o realitate distopică non-lineară, marcată parcă de o scenografie à la David Lynch, în care structuri epice neconvenționale par a sta agățate de un coeur fétiche și unde misterul pare bruiat doar de inserții hiper-realist-confesive. Un volum în care uneasiness-ul existențial se suprapune unei senzualități insinuante, dând naștere unei lecturi ce suprasolicită palierele emoționale.

Nu sunt ficțională, nu scriu la modă și nici măcar nu sunt un public adecvat să vorbesc despre scrierile mele. Acest volum este, de fapt, un singur poem, un poem al fragilității, iar fiecare bucată din el poate fi privită ca o conversație telefonică întreruptă.

Tatiana Ernuțeanu

“Asta nu-i o carte, e o mână întinsă”, zicea Whitman despre cartea lui. O mână întinsă e și cartea Tatianei Ernuțeanu, dar una întinsă după o mână ocrotitoare, fie a mamei, fie una ca a lui Whitman. Poeme ale fragilității deopotrivă agresate și agresive sunt știrile din acest buletin recitat în ritm de blues. De fapt, bluesuri în ritm de rap (bluesuri mai curate erau cele din cartea de dinainte – Carne, visuri și oase triste uitate în Hydra –, măcar pentru că acolo dominantă era saga erotică), declamate cu o febrilitate anxioasă și convertite într-o sintaxă distopică.

Notații holografice se îmbulzesc în viteză unele peste altele, construind și deconstruind simultan o confesiune alertă și alertată, panicată și provocatoare. În parte introspectivă, cu fișe analitice specifice lirismului din cabinetul psihanalitic, în parte halucinatorie, poezia Tatianei are ritmul și logica unei vârtelnițe, intrând brusc într-un fel de vrie onirică și bătând la ușa suprarealistă. Realele cotidiene se precipită spre himeric și toate converg într-un lirism alergic la emoțional tocmai spre a camufla fondul emoțional traumatic. „Fericirea” Tatianei „a fost ieri”, iar ea însăși e un „personaj” doar „prin absență”. Un psihism strivit și răvășit, contorsionat și exploziv, își caută în poemele Tatianei registrul de exorcizare. Cântări de rană, dar fără lamentații, sunt poemele din acest Buletin de știri. – Alexandru Cistelecan

Coperta volumului este realizată de artistul Ciprian Mureșan și poartă denumirea “Drawing after ‘Apollo and Daphne’by Bernini photographed from different angles”- 2021

Cartea poate fi găsită atât în librării, cât și pe site-ul editurii Tracus Arte.

Lasă un comentariu