Skip to content Skip to footer

Teatrul Cetății: ”Monoloagele Solitudinii”

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine,  o ”colecție de singurătăți” care,  ca o lentilă concavă, expune,  prin câteva fascicule de viață și  fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

Cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării? În zgomotul infernal al ofertelor comerciale, cum să auzi tăcerea sufocantă a solitudinii? Cum repornim reflexul să ne pese de Celălalt?  – sunt doar câteva dintre întrebările pe care  le pune spectacolul regizorului Levente Kocsárdi.

Spectacolul se desfășoară duminică, , 14 aprilie 2024,  ora 19:00, în Studioul Franciscan (Timișoara, str. E. Ungureanu nr.1)  în limba română, cu supratitrare în engleză, și va fi urmat de o sesiune Q&A cu publicul, moderată de Flavia Păun, psihoterapeut. Teatrul Cetății este o platformă de teatru independent, comunitar, proiect al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Compania independentă Arte-Factum,  finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Creat în Laboratorul de cercetare și introspecție teatrală Arte-Factum, ca rezultat al unui minuțios proces de documentare bazat pe studii științifice relevante și actuale asupra fenomenului singurătății,  spectacolul ”Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale, date statistice și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey,  Franz Kafka, Michel Houellebecq și al cineastului Rainer  Werner Fassbinder.

Monoloagele solitudinii compun, în fond, o distopie a unui Robinson Crusoe  pe o insulă urbană, așa cum sunt miliioane de  alți solitari pe insulele lor la Timișoara, în scara blocului tau,  la New York, la Tokyo sau în orice alt loc de pe harta singurătăților.  Iar pentru că singurătatea nu mai este un fenoment izolat, rar, ca altădată,  am ales să vorbesc despre ea și despre cauzele pentru care s-a răspândit ca o maladie a noului secol  nu doar în tonuri grave, ci și cu umor, duioșie,  ironie și sarcasm ” – Levente Kocsárdi, regizor.

Alături de actrița  Fall Ilona (84 de ani), distribuția reunește actori și muzicieni din România, Serbia și Republica Moldova: Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teodor Cauș, Ana Andone, Serena Voaideș.

Echipa de creație a regizorului Levente Kocsárdi pentru acest proiect: Mona Donici (dramaturgie),  Anca Stoica (coregrafie),  M.C.Donici (decoruri), Amy Bujancă (costume, asistent scenografie), Sebastian Hamburger (video mapping), Zoltán Gidó (light design), Sebastian Bayer (sound design), Lilian Lupanciuc (grafică).

”Monoloagele solitudinii” este cel mai nou spectacol produs de Compania de teatru independent  Arte-Factum (rezervări: 0752111807).  Partener: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara.

Lasă un comentariu