Skip to content Skip to footer

Teatrul Tineretului Metropolis pune în scenă „Balerinele acvatice”, câștigătorul programului „StarT”

Teatrul Metropolis vă invită vineri, 12 mai, ora 19.00, la premiera spectacolului „Balerinele acvatice” de David Drábek, regizat de Monica Stoica, unul dintre cei 4 creatori de teatru câștigători în cadrul programului StarT, ediția I, 2022.

Trei foști colegi de clasă (Kajetán, Pavel și Filip), aflați în plin naufragiu uman, descoperă înotul sincron ca ultimă distracție într-o societate în care specia umană își așteaptă sfârșitul. Doar înotul sincron le-a mai rămas într-o lume artificială, robotizată, sălbaticită.

Personajele există la limita absurdului și a propriei imaginații, ființe angoasate ce aspiră încă la sinceritatea prieteniei și a iubirii și își găsesc rezistența, liniștea și bucuria în sincronizarea mișcărilor trupului, minții și inimii, metamorfozându-se în niște aquabele, simbol al unei „metanoia” și al revenirii într-un timp primordial al unui Adam de dinainte de „păcat”.

Spectacolul Balerinele acvatice de David Drábek este un manifest teatral și o comedie satirică despre șase tineri care-și caută identitatea într-o societate obsedată de imagine și entertainment.

Cheia de joc implică interacțiunea permanentă cu publicul, dar și imposibilitatea comunicării între personaje. Veți asista la un spectacol în care se zbat specia umană, vidre și pești, roboți care vorbesc ca Google translate, în care se difuzează concursuri de talente, iar fotomodelele se transformă în Demoni care aduc apocalipsa, un spectacol care vorbește despre iubire și consumerism.

Montarea sondează original, uneori cu ironie amară, sursele și modul în care lumea devine „pe dos”, grotescă și deviantă, structurându-se la granița realismului cu suprarealismul. Evadarea din realitate se produce în decorul mai amplu al unei societăți globalizante, concurențiale, ce se autodevorează exacerbând nevrozele si narcisismul.

„Cine suntem noi? Nu ce ne definește, ci cum existăm noi în acest surplus de informație, în această angoasă generată de o epocă competitivă, în care funcționează acel precept devenit marcă înregistrată al lui Darwin: „supraviețuiește cel mai puternic”. Cât de mult ne mai permitem să fim vulnerabili, adică să ne arătăm așa cum suntem, adevărați, timorați, devorați, plăpânzi și „Spectacolul «𝐁𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐜𝐯𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞» nu va da răspunsuri, ci va naște întrebări despre existența noastră de azi, într-o lume ca un cub rubik, care se tot recombină la infinit, fără să ne lase răgaz.”, Monica Stoica, regizoarea spectacolului Balerinele acvatice.

  

BALERINELE ACVATICE

Regia: Monica Stoica

Scenografie: Ștefana Chelaru

Coregrafie: Relu Dobrin

Muzică: Adrian George Popescu

Video art & Lighting design: Vlad Lăzărescu

Distribuția:

Filip: Cristian Robe

Kajetan: Valentin Sichim

Pavel: Andrei Ionescu

Edita: Macrina Bârlădeanu

Ivan, prima femeie, regizorul de platou: Marius Boboc

Marketa, a doua femeie, Magda: Georgiana Herciu

Lasă un comentariu