Viitorul nu e SF: e în electrocasnice care ne schimbă felul în care mâncăm, în AI-uri care ne rezolvă munca, în căști EEG care măsoară ce și cum simt mințile și corpurile noastre, parte dintr-un proces de virtualizare fără precedent.
„Viitorul e aici, doar că nu e distribuit uniform”, zicea scriitorul american William Gibson.
În acest context, cel mai nou proiect al Asociației Developing Art, Performing the digital. in progress vine să chestioneze – prin artă și noile tehnologii – un viitor care ni se arată mai repede decât îl putem conține și care ne transformă ireversibil.
Concret, Performing the digital. in progress deschide un laborator de cercetare colaborativă, care aduce împreună profesioniștii zonelor de performance & new media cu tinerii artiști din facultățile de profil.
Sub forma unei rezidențe, laboratorul va avea loc în săptămâna 13-17 aprilie, la Centrul Național al Dansului București, și este deschis, pentru aplicații, studenților interesați din cadrul UNATC, UNARTE și altor universități cu profil artistic/vocațional.
În număr minim de 12, cei selectați vor lucra alături de 4 mentori – Andreea Novac (coregrafie), Vlaicu Golcea (muzică și sunet), Sabina Suru (arte vizuale) și Cristian Iordache (tehnologie) –, cărora li se va alătura Alexandra Sofonea, cercetătoare CINETIC. Un alt doilea cercetător CINETIC va fi ales în urma unui apel deschis.
Toți cei din urmă îi vor ghida pe tinerii participanți în procesul de creație al unor lucrări video cu caracter interdisciplinar care să chestioneze impactul tehnologiei asupra corpului și mișcării, emoțiilor și comunicării, socializării și vieții de fiecare zi.
Tinerii vor avea la dispoziție o lună în care să producă lucrările. Ulterior, acestea vor fi prezentate într-o expoziție multimedia găzduită de Goethe-Institut București în săptămâna 20-27 mai. Curatorul procesului de creație și al expoziției este Andrei Tudose.
Inițiativă a Developing Art, Performing the digital. in progress e completat de expertiza producătoarei culturale Laura Trocan și a coregrafei Irina Marinescu, aici coordonatoare artistică.
„Ce mi se pare cel mai interesant în Performing the digital. in progress va fi să văd studenți din medii diferite cum lucrează și descoperă lucruri împreună. Va fi o explorare, prin artă, a modului în care tehnologia ne atinge viețile, dar, mai important, e despre cum colaborarea poate genera noi moduri de a gândi critic și de a crea. Sper ca proiectul să contribuie la extinderea limitelor a ceea ce este posibil în arta românească, prin crearea unui spațiu în care tinerii se pot conecta și pot construi împreună.” – Andrei Tudose, curator și manager cultural, co-fondator Marginal
Studenții sunt invitați să aplice trimițând CV-ul, alături de o înregistrare audio/video de maximum 3 minute, în care să vorbească despre ce anume îi motivează să participe. Aplicațiile se vor trimite pe adresa de email asociatia asociatia.developing.art@gmail.com, până la data de 17 martie inclusiv.
Open call: Performing the digital. in progress așteaptă înscrieri de la tineri artiști!
Dacă-ți pui întrebări cu privire la influența tehnologiei asupra vieții de fiecare zi, dacă (și tu) ai o relație complicată cu lumea virtuală, dacă te interesează noile media și lucrul împreună cu alți tineri artiști, atunci te-așteptăm în Performing the digital. in progress, cel mai nou proiect al Asociației Developing Art.
O săptămână de laborator
Ce se va întâmpla e că, alături de alți studenți de la facultățile de artă, vei avea parte de o săptămână de cercetare colaborativă pe tema tehnologiei și impactului ei asupra corpului și comunicării. Mentori îți vor fi Andreea Novac (coregrafie), Vlaicu Golcea (muzică și sunet), Sabina Suru (arte vizuale) și Cristian Iordache (tehnologie).
Ei te vor ghida în realizarea unei lucrări video cu caracter interdisciplinar, ceea ce înseamnă că vei colabora cu ceilalți participanți și vă veți folosi de muzică, dans, imagine, sunet, noile media ș.a.m.d. Laboratorul are loc în 13-17 aprilie la Centrul Național al Dansului București, între orele 10:00-16:00.
O expoziție multimedia la Goethe-Institut
Veți avea timp o lună pentru producția efectivă a lucrărilor, care se vor prezenta într-o expoziție multimedia la Goethe-Institut București, între 20-27 mai. Proiectul prevede atât un buget de producție, cât și un fee pentru fiecare participant.
Cum mă pot înscrie?
Înscrierile se fac până luni, 17 martie (inclusiv), pe adresa asociatia.developing.art@gmail.com, trimițând un CV și o înregistrare audio/video de maximum 3 minute în care să ne spui ce anume te motivează să participi. Până pe 21 martie îți vom transmite dacă te numeri printre cei selectați.
Proiectul se adresează studenților interesați din cadrul UNATC, UNARTE și altor universități cu profil artistic/vocațional. Participanții își iau angajamentul de a fi prezenți pe toată perioada laboratorului, în intervalul orar specificat.
👉 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok
Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? 📨 Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.