Skip to content Skip to footer

Tinerii regizori, în atenția teatrelor importante din toată țara – ediția a VI-a a Festivalului Tinerilor Regizori, la final

Între 2 și 5 iulie 2024, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a fost gazda celei de-a VI-a ediții a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents (TNT), un eveniment teatral coordonat de regizorul Bobi Pricop, dedicat artiștilor aflați la debut.

8 spectacole de teatru, 3 spectacole lectură, un concert, dezbateri moderate de Iulia Popovici, proiecții ale unor scurtmetraje de debut realizate de absolvenți ai UNATC București, UBB Cluj, Universitatea din Craiova și Universitatea Sapienția, întâlniri informale cu manageri de teatru și directori artistici – acestea au fost câteva dintre propunerile acestei ediții.

O atenție deosebită a fost acordată anul acesta dramaturgilor și traducătorilor care lucrează în domeniul artelor spectacolului. Spectacolele lectură precum cel cu fragmente din piese scrise de dramaturgi contemporani canadieni, cel după piesa „Să vezi elefanți roz” de dramaturga estoniană Piret Jaaks sau performance-ul Combates de Dramaturgia organizat în parteneriat cu Instituto Cervantes reprezintă doar una dintre componentele ce conturează perspectivele acestei ediții dedicate dramaturgiei și traducerii.

Ediția din acest an a găzduit un showcase incluzând șase spectacolele semnate de șase tineri regizori din promoția 2024, absolvenți ai programelor de regie licență și masterat ale facultăților de teatru din România: Norbert Nagy (masterat Arta Regizorului, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș), Alexandru Ianăși (licență Regie de Teatru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”), George Zamfir (masterat Arta Regizorului de Teatru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”), Rebeca Crețu (licență Regie de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”), Mark-Cristopher Demeter (masterat Arta Regizorului, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș) și Irina Caraulă (Alaska) (licență Regie de Teatru, Universitatea Babeș-Bolyai)

Miza festivalului a fost să intermedieze o întâlnire artistică valoroasă între noua generație de regizori și public, colegii de breaslă și directorii de teatre, promovând tinerii creatori și spectaculoasele lor producții de debut.

La TNT se întâmplă ceva cu adevărat special. Dincolo de legătura necesară creată între tinerii absolvenți și teatrele importante din România, între noua generație de regizori și sistemul teatral, totul e despre bucuria de a fi împreună. Timp de patru zile de festival, oamenii sunt tot timpul alături, la discuții, workshopuri, spectacole, conferințe, pe ringul de dans sau la diverse evenimente de socializare. Toate astea ajută să întărească sentimentul de comunitate, de sens comun și emoții împărtășite.

Sunt foarte mândru de colegii mei din echipa de organizare și de toți colegii mei de la Teatrul Naţional Craiova, care după un Festival Shakespeare așa intens cum a fost cel de anul acesta, au reușit să își mai păstreze energie și pentru tinerii regizori. M-am bucurat foarte mult de întâlnirea cu tinerii absolvenți din showcase și din afara lui, dar parcă mai mult ca oricând am fost mândru și fericit să îi simt atât de generoși și de deschiși pe colegii mei regizori, profesori, manageri, directori artistici, light designeri, scenografi, critici, actori, dramaturgi, traducători & all. Cea mai mare bucurie în acest mic festival sunt întâlnirile și planurile stabilite pentru proiecte viitoare, iar propunerile lansate tinerilor regizori de a colabora cu teatrele de stat anunțate la finalul festivalului au fost mai numeroase ca oricând”

Bobi Pricop, regizor de teatru & director al TNT

Mai mulți dintre absolvenții care și-au prezentat producțiile în showcase-ul TNT au fost în atenția teatrelor importante din întreaga țară, lansându-se posibilitatea unor colaborări, în stagiunile viitoare. Iată ce au anunțat reprezentanții instituțiilor de cultură prezenți la Craiova:

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București a programat o serie de reprezentații ale spectacolului 10 în regia lui Norbert Nagy,

Teatrul „Ion Creangă” din București a invitat-o pe Rebeca Crețu pentru o colaborare în stagiunea viitoare,

Teatrul Municipal Bacovia din Bacău pe regizorii George Zamfir și Mihai Gligan,

Asociația Țais va produce în această toamnă un spectacol în parteneriat cu Teatrul de Vest din Reșița și l-au invitat pe regizorul Mark-Cristopher Demeter să realizeze acest spectacol,

Teatrul de Nord Satu Mare l-a invitat pe regizorul Vlad Bălan pentru o colaborare în stagiunea viitoare,

Teatrul de Vest Reșița i-a invitat pe regizorii Vlad Bălan și George Zamfir,

Teatrul Dramatic „I.D.Sîrbu” Petroșani pe regizorii Vlad Bălan și Rebeca Crețu,

Teatrul Național Târgu Mureș pe regizorul Vlad Bălan,

Teatrul „Regina Maria” din Oradea pe regizorii Rebeca Crețu, Alex Ianăși și Vlad Bălan,

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, secția germană i-a invitat pe regizorii George Zamfir, Vlad Bălan și Alex Ianăși,

Teatrul Mic din București a invitat spectacolul Auch! în regia lui George Zamfir pentru 3 reprezentații în stagiunea următoare și pe regizorul Alexandru Ianăși să monteze un spectacol în stagiunea 2025-2026.

După o ediție plină de întâlniri și întâmplări fericite, care au făcut posibilă deschiderea conversației despre noul val de artiști, sistemul teatral românesc, colaborarea și susținerea celor din breaslă, dar și relația cu publicul și conectarea la spiritul unor noi atitudini și viziuni teatrale, TNT se pregătește deja pentru capitolul următor.

Mai multe detalii despre TNT:

www.tncms.ro. | Instagram | Facebook |

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA

www.tncms.ro | Instagram

👉 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok

Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? 📨 Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.

Lasă un comentariu