Skip to content Skip to footer

Tradiții și obiceiuri din Timișoara, într-un documentar de Florin Iepan

În iulie 2023 va avea loc premiera „Timișoara – Capitală Europeană a conviețuirii multietnice”, un film documentar regizat de Florin Iepan despre Timișoara, văzută prin ochii norvegianului Christo Balthazar.

Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu ONG-ul norvegian Romers Rettigheter, dă startul unui nou demers de promovare a multiculturalismului prin artă și tradiții și un exercițiu de înțelegere și de cunoaștere a celorlalți.

În contextul în care Timișoara va fi „Capitală Europeană a Culturii” în 2023, inițiativa urmărește să evidențieze bogăția și diversitatea culturilor atât din Europa, cât și din România și Timișoara, să celebreze trăsăturile culturale pe care europenii le împărtășesc, să crească sentimentul de apartenență al cetățenilor la o zonă culturală comună și să favorizeze contribuția culturii la dezvoltarea orașelor. Astfel, vor fi documentate interacțiunea și contribuția la viața socială, politică, economică și culturală din prezent a principalelor etnii din Timișoara, reconfirmându-se tradiția multiculturală a Timișoarei și întărindu-se imaginea de centru multietnic și multireligios funcțional.

Documentarul va vorbi despre tradiții și obiceiuri dar și despre noile afaceri locale ale celor care s-au stabilit în Timișoara în ultimii 20-30 de ani, despre gastronomia sârbească, despre meșteșugurile și muzica romă, despre literatura și teatrul maghiar dar și despre noile afaceri ale comunităților italiene, turcești etc. Prin promovarea multiculturalismului în artă și tradiții, prin facilitarea dialogului intercultural între principalele comunități etnice din Timișoara și publicul larg, proiectul își dorește să sporească înțelegerea și acceptarea diversității, conștientizarea realităților sociale curente și pe dezvoltarea receptării diversității culturale.

Filmul va avea ca punct de pornire povestea lui Christo, nepotul celebrului ziarist norvegian decorat de președintele României în 2014 pentru meritele aduse imaginii României în Norvegia, prin cartea „România: O colecție de articole”. Christo va reface călătoria bunicului său și documentarul va prezenta noile realități prin ochii lui.

Premiera filmului în România va avea loc între 28 – 30 iulie la Timișoara, în cadrul unui mini-festival de 3 zile în aer liber, ce va include proiecții de film urmate de Q&A-uri, o dezbatere despre minorități si schimbul cultural, incluzând tema imigrației și un târg de produse tradiționale. Ulterior premierei, filmul, regizat de Florin Iepan („Născuţi la comandă. Decreţeii”), va putea fi vizionat pe platforme online din România și Norvegia. Proiectul a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă cu organizatorii, la Timișoara. Detalii despre proiect pe site și pe Facebook.

Lasă un comentariu