Skip to content Skip to footer

TVR Cultural difuzează diseară „Metronom”, film premiat anul trecut la Cannes

TVR Cultural difuzează în premieră joi, 19 ianuarie, de la ora 22.00, filmul „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, care a obținut premiul pentru regie „Un Certain Regard”, în 2022.

Regizorul Alexandru Belc imaginează povestea unui cuplu de liceeni, de 17 ani, implicat, în anii 1970 în scrierea de scrisori către emisiunea „Metronom” de la Europa Liberă.

Considerat unul dintre cele mai importante simboluri al rezistenței anti-comuniste prin muzică, „Metronom” rămâne în memoria colectivă a celor care au trăit perioada „Epocii de Aur”, ca fiind un mod de a evada din coşmarul dictaturii comuniste, însoţiţi de vocea realizatorului Cornel Chiriac, care a prezentat emisiunea din iunie 1969 până în martie 1975, când a fost asasinat, la München,

Punctul culminant al filmului este momentul în care personajul principal masculin primește șansa de a pleca definitiv din țară împreună cu întreaga familie şi, astfel, cei doi îndrăgostiți trebuie să se despartă. Adolescenţii decid să-şi petreacă ultimele zile împreună.

Întrebat de organizatori ce își dorește ca oamenii să rețină despre film, regizorul Alexandru Belc explica: „Sper că acest film va ajunge și la tineri. Vreau să învețe că a fost un timp în care conceptul de „niciodată”, „niciodată nu ne vom mai vedea”, a fost extrem de real. Acum uităm adesea cum era să crești într-un regim autoritar, cum era viața unui adolescent în acele timpuri”.

Din distribuţie fac parte actorii Șerban Lazarovici, Mara Bugarin, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri şi Alexandru Conovaru.

Lasă un comentariu