Skip to content Skip to footer

Uimitoarea Grace Adams, Bestseller New York Times 2023, va fi ecranizat într-un serial de televiziune

Uimitoarea Grace Adams, romanul de debut al lui Fran Littlewood, publicat de Editura Trei, a reușit în doar jumătate de an de la lansarea în Marea Britanie să devină Bestseller New York Times 2023, fiind tradus în 11 limbi.

Romanul urmează să fie ecranizat într-un serial, iar drepturile pentru televiziune au fost achiziționate de producătorul celebrului serial „Crima din Easttown”, conform The BookSeller.

Cu teme desprinse din actualitate, Fran Littlewood scrie cu profunzime și mult umor – adesea negru – despre situații de viață în care se vor regăsi mulți cititori: relația mamă-fiică și provocarea colosală a părinților de adolescenți din ziua de azi, relația de cuplu, dragoste la prima vedere (dar și la următoarele), tragedii care par să oprească lumea-n loc, gestionarea fără succes a cocktail-ului emoțional de la perimenopauză, stres, carieră ratată și multe altele care pot fi cuprinse în viața unui om.

Multitudinea de teme abordate cu siguranță și profunzime de autoare se subordonează ideii care guvernează întreg romanul: efectul cuvintelor spuse sau, dimpotrivă, trecute sub tăcere, asupra oamenilor și relațiilor dintre ei. Cuvintele creează punți sau dinamitează relații, conferă coerență lumii interioare a unei persoane sau o fac să se rătăcească înăuntrul ei transformând parcursul vieții într-un labirint fără ieșire.

Nu ar fi trebuit să lase tăcerea să înflorească și să prindă rădăcini și să îi învăluie pe toți ca un giulgiu. Ar fi putut extrage de undeva cuvintele, vocabularul devastator care nu voia să fie găsit. Ar fi trebuit să își reclădească familia, propoziție cu propoziție dureroasă, ar fi trebuit să lumineze cu semantică atent aleasă întunericul mut care i-a înghițit. Și-ar fi putut salva familia, dar în schimb a lăsat-o să se destrame. Grace pricepe ironia. Vorbește cinci limbi, dar nu a fost în stare să găsească vocabularul necesar să-și articuleze sfâșierea inimii, să navigheze prin jalea tuturor.

Acțiunea romanului are loc într-o singură și memorabil de nefericită zi din viața lui Grace Adams, o femeie în vârstă de 45 de ani. Prinsă în ambuteiajul londonez, într-o căldură insuportabilă, Grace abandonează mașina și pornește pe jos, în celălalt capăt al orașului, ca să-i ducă fiicei sale înstrăinate, la aniversarea a 16 ani, un tort de 200 de lire – o costisitoare ofertă de pace.

Călătoria provocatoare se transformă într-un drum inițiatic, pe parcursul căruia Grace rememorează, în paralel, întâmplări cruciale din trecut. Adică momentele care i l-au adus în viață pe Ben, cel care avea să-i devină soț, nașterea lui Lotte, fiica lor și toate întâmplările vieții care au transformat-o.

Călătoria este, totodată, una în propriul trecut pentru a face efortul să înțeleagă: Ce i-a înstrăinat pe membrii acestei familii unii de alții? Ce a îndepărtat-o pe ea însăși de sinele ei adevărat? Unde a dispărut uimitoarea Grace și când a apărut femeia frustrată, neîngrijită, care nu poate păstra nici măcar o mediocră slujbă part time? Există speranță pentru Uimitoarea Grace Adams? Călătoria ca un rollercoaster are un final neașteptat, pe care cititorii îl vor descoperi cu cea mai mare plăcere!

Lasă un comentariu