Skip to content Skip to footer

Ultimele zile ale Bienalei Art Encounters la Timisoara

Desfășurată în perioada 19 mai – 16 iulie 2023 și dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni, Bienala Art Encounters 2023, My Rhino is Not a Myth. art science fictions, propune pentru marele weekend de închidere a acestei ediții un program special de evenimente.

Bienala a confirmat și prin această a V-a ediție misiunea ei strategică de a deveni un punct de intersecție creativă între arta contemporană românească și cea internațională, reunind 60 de artiști din 21 de țări, atât din cei renumiți la nivel internațional, cât și tineri artiști aflați la început de carieră. Totodată, a propus o platformă complementară a spațiilor de tip artist-run din oraș (Avantpost, Balamuc, Baraka, Lapsus, Nava C2, Simultan), ca formă de recunoaștere a meritelor și contribuției acestora la ecosistemul artistic local.

Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și cofinanțată de Ministerul Culturii și AFCN, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO, Tazz, MEWI și DACOart.

Curatoriată de Adrian Notz alături de un colectiv de tinere curatoare (Cristina Bută, Monica Dănilă, Ann Mbuti, Edith Lázár, Cristina Stoenescu și Georgia Țidorescu), ediția din acest an a Bienalei Art Encounters s-a desfășurat pe parcursul a opt săptămâni, propunând lucrări interesante, dintre care 11 nou-comisionate, special concepute pentru acest eveniment.

Încastrată în contextul actual al orașului și explorând ambiția Timișoarei de a deveni un hub al transferurilor tehnologice și inovatoare, Bienala Art Encounters vă invită acum la un weekend de închidere extrem de intens, alături de invitați speciali, discuții incitante, tururi ghidate și de tramvai, evenimente artistice în spațiile expoziționale și ale platformei complementare, lansarea oficială a Catalogului Bienalei, precum și un mare party de final.

Mai multe detalii despre lista artiștilor invitați, conceptul curatorial și spațiile expoziționale din acest an pot fi consultate pe site-ul Fundației Art Encounters: 2023.artencounters.ro

Organizată într-un an cu totul special pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, această ediție a propus o temă extrem de actuală și a abordat subiecte mari și importante, pe măsura țelului ambițios pe care ar trebui să-l aibă un astfel de eveniment.

Vă invităm, așadar, să ne bucurăm împreună de weekend-ul marii închideri a Bienalei Art Encounters, My Rhino is Not a Myth. art science fictions, după următorul program:

Vineri, 14 iulie, 11:00 – 20:00:

➡ 18:00 – 19:00: Tur ghidat – Comenduirea Garnizoanei Timișoara;

➡ 19:00 – 20:00: Tur ghidat – Muzeul Național al Banatului / Castelul Huniade;

➡ 20:00 – Tur ghidat al expoziției „după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” (CAZARMA U) – *Program colateral

Sâmbătă, 15 iulie, 11:00 – 20:00:

➡ 11:00 – 23:00: Cadavrul Autoexploatării, AiR Balamuc Gavril Pop și Lucian Barbu – Balamuc / loc de joacă ș-altele;

➡ 12:00 – 13:00: Tur ghidat – Faber;

➡ 14:30 – 15:30: Tur cu tramvaiul nr. 6, Intervenție mobilă Carlos Amorales, Black Cloud, Punct de plecare: Stația Piața Libertății, Traseu tramvai nr. 6: Piața Maria – Piața Traian;

➡ 16:00 – 17:00: Tur cu tramvaiul nr. 6, Intervenție mobilă Carlos Amorales, Black Cloud, Punct de plecare: Stația Piața Libertății, Traseu tramvai nr. 6: Piața Maria – Piața Traian;

➡ 16:00 – Prezentarea proiectului Masteranzilor de arte vizuale de la Universitatea de Arte din Zürich, conduși de Dr. Marie-France Rafael (cu sprijinul Biroului de Relații Internaționale al Universității de Arte Zürich) la Mansarda Facultății de Arte și Design din Timișoara;

➡ 18:00 – 19:00: Tur ghidat – Comenduirea Garnizoanei Timișoara;

➡ 19:00 – 19:30: Tur ghidat – MNArT;

Duminică, 16 iulie, 11:00 – 20:00:

➡ 12:00 – 13:00: Tur ghidat – ISHO D, ISHO Offices;

➡ 12:30 – 14:00: GiB – Generații în Bienală (program pentru copii și familii) cu Gabriela Robeci, STPT Multiplexity;

➡ 14:00 – 15:00: Tur ghidat – STPT Multiplexity;

➡ 16:00 – 17:00: Tur ghidat – Fundația Art Encounters;

➡ 18:00 – Lansare Catalog – Librăria La Două Bufnițe;

➡ 20:00 – Party de închidere – w/Chlorys – Aethernativ;

Accesul la evenimente este gratuit!

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Fundația Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, este activă din 2015, având un program constant de expoziții, rezidențe, mediere și publicații. Misiunea sa este de a stimula dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, oferind un model instituțional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal în contribuția la scena artistică internațională. Fundația își desfășoară activitatea pe următoarele axe principale: organizarea Bienalei Art Encounters de la Timișoara și programul expozițional organizat în spațiul permanent al acesteia din oraș sau în alte locuri; promovarea educației și dezvoltarea publicului prin programe publice; dezvoltarea unei serii de rezidențe artistice și curatoriale care contribuie la extinderea colaborărilor instituționale la nivel internațional.

Lasă un comentariu