Skip to content Skip to footer

Unde mergem săptămâna asta? 04-10.03

Pe măsură ce se îmbunează vremea, revin în forță și ocaziile pentru being together la evenimente culturale. Ne pregătim săptămâna asta pentru duete – două festivaluri, unul de film italian contemporan și un festival-experimental, două spectacole-performance, două expoziții, de fotografie documentară și de creații multimedia ce visează viitorul. 

[Luni-Duminică] Festival de film „Visuali Italieni” @ Cinema MȚR

4-10 martie | 19:00 | Muzeul Țăranului, Strada Monetăriei nr 3

Noul val de filme italiene neorealiste este deja consacrat – Fellini, Viconti, Antonioni, De Sica fiind doar câteva dintre numele emblematice. Dar cum arată filmele italiene de astăzi? Aflăm prin festivalul de film Visuali Italieni unde sunt prezentate 12 titluri de excepție din cultura cinematografică italiană contemporană, prezente la festivalurile internaționale ca opere de maturitate, debuturi promițătoare, producții ample, filme cu tematici sociale, documentare și filme regizate de femei. Astăzi, se difuzează Io Capitano, în regia lui Matteo Garrone (Gommorah, Dogman, Tale of Tales).

Preț bilet pentru fiecare proiecție: 9 sau 15 lei (aici)

Mai multe detalii despre programul festivalului pe pagina evenimentului.

 

[Marți]  Expoziție fotografică „FRONT” @ Rezidența9

5 martie | 18:00 | Rezidența9, Str. I.L.Caragiale 32

O expoziție ever fresh care, deși a avut vernisajul pe 23 februarie, în prezența curatoarei Ioana Cîrlig, poate fi vizitată până pe 24 martie. Este vorba despre realitatea dură a războiului ruso-ucrainian surprins prin lentilele duo-ului fotografic format din Vadim Ghirda și Larisa Kalik. În jurul acestei expoziții se organizează diferite evenimente care aduc claritate atât rolului documentar al fotografiilor, cât și asupra rolului artei ca metodă de procesare a traumelor globale. Sau, în vorbele lui Marius Olteanu, este o expoziție despre cât de fragil e totul. Şi despre cât de ciudat construiți suntem.”

Intrare liberă. 

Mai multe detalii în postările Rezidența9.

 

[Miercuri] Expoziție „Cronicile viitorilor supereroi” II @ MNAC

6 martie | 11:00 | MNAC, Palatul Parlamentului, Calea 13 Septembrie 1-3, Poarta B3, Intrarea E1

Proiect inițiat la Kunsthalle Bega din Timișoara, Cronicile viitorilor supereroi analizează relația dintre artă și audiența tânără, prin teme precum: tehnologia, trecerea timpului, viitorul planetei, relația cu supranaturalul, echilibrul dintre local și global. La baza acestui demers de cercetări curatoriale stă cartea lui Ray Kurzweil, Danielle: Chronicles of a Superheroine, un fel de manual de pregătire, de poziționare în fața provocărilor de viitor, oferind explicații pentru pluriperspectivismul legat de ce va urma. Expoziția reunește arhitectură, coregrafie, inginerie, performance și scris, cu producții originale.

Mai multe detalii pe pagina oficială.

 

[Joi] Lansarea arhivei „ZONA” @ Palatul Universul

7 martie | 18:00 | Palatul Universul, Corp B, Str. Actor Ion Brezoianu 23-25, etajul 1

Demersul Arhivei ZONA onorează decada de existență a Festivalului timișorean Zona (1993-2002). Demers început de curatoarea și istoricul de artă Ileana Pintilie, festivalul post-comunist a mobilizat artiști și artiste din diferite generații, activând prin artă diverse spații neconvenționale acesteia. Din nevoia de a face cunoscută această lume și energie vestică și în București, în premieră, vor fi expuse video-uri, fotografii, documente, lucrări de artă specifice fiecărei ediții a festivalului. Evenimentul începe prin lansarea cărții „Zona Festival”, editată de Ileana Pintilie și publicată de PUNCH.

Intrare liberă.

Mai multe detalii despre vizitarea arhivei pe pagina evenimentului.

 

[Vineri] Spectacol „Oxygen” @ Teatrelli

8 martie | 19:00 – 20:30 | Teatrelli, Piața Alexandru Lahovari

Un spectacol de și cu Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu, pe textul lui Ivan Vîrîpaev, „copilul teribil” al noii dramaturgii rusești. Prin acest text și-a început cariera de dramaturg la începutul anului 2000, transformându-l într-unul dintre cei mai montați dramaturgi contemporani din lume. Oxygen are structura unui concert format din 10 episoade, sau „cânturi” de inspirație biblică, făcând trimitere la Decalog. Însă este un spectacol trans-disciplinar, care reunește teatrul, dansul, muzica live și proiecțiile video, despre povestea unui cuplu aflat în plin proces al transformării prin iubire. Întâlnirea dintre cei doi și frământările lor în sincron se desfășoare prin fragmente de teatru politic, revoltă socială, iubire, trădare, religie, criză globală, într-o viziune realistă și cinică asupra lumii exprimată printr-o suită de imagini absurde.
Preț bilet: 65 lei (aici)

Mai multe detalii pe pagina evenimentului.

 

[Weekend] POIESIS @ Hearth 

9-10 martie | 10:00 – 17:00, 20:30 | Hearth/Casa Kerim, Str. Parfumului 19

Parte a unui eveniment cultural independent, weekend-ul POIESIS reunește la sediul Hearth / Casa Kerim un târg de vânzare cu obiecte de artă, un performance „fără cuvinte, în cuvinte” de Oana Kuzmanovski și o petrecere cu muzică live, video-proiecții și timp pentru socializare.

Intrare liberă.

Mai multe detalii pe pagina evenimentului.

 

[Duminică] Spectacol „MANual” @ CNDB

10 martie | 19:30 | Centrul Național de Dans București, Blvd. Mărășești 80-82

Spectacol de disertație care a avut șansa să-și găsească un „acasă” și după absolvire, MANual, în conceptul și coregrafia tânărului emergent Sergiu Diță este un performance coregrafic realizat printr-o suită de tehnici postmoderne despre (clișee de) masculinitate și revolte sociale. Cinci performeri tineri și fabulos de extensibili recreează, pe fast forward, evoluția speciei umane, din preistoric până în prezent.

Preț bilet: 10-40 lei (în funcție de reducerile disponibile, aici)

Mai multe detalii pe pagina evenimentului.

 

Foto deschidere articol: Larisa Kalik.

Lasă un comentariu