Ce ne aduce săptămâna asta: o serie de evenimente multimedia despre fenomenul de migrație inversă, din urban în rural, un Nostalgiax retro future, scurtmetraje absurde, lecții despre influențele romantismului în filosofia de astăzi, un spectacol care revizitează dramele asociate crizei economice din 2009-2012 din scaunul lucid al prezentului și un tablou cinematografic al societății mayașe.
[Luni] În căutarea paradisului pierdut (2024, r. Andrei Dudea) @ Documentary Mondays
11 noiembrie | 20:00 | Centrul Ceh
În lumina unui trend tot mai nuanțat al migrației inverse, în care noile generații preferă traiul la marginea societății, unde viața este „redusă” la a-ți planta propriile roșii, în favoarea presiunilor date de scheme piramidale, fast dating, fast fashion, fast life, documentarul realizat de Andrei Dudea investighează, pornind de la culminarea numărului de români relocați în mediul rural – 145.000 în 2023 –, motivațiile de a alege o viață mai simplă. Structurat ca o cercetare calitativă, „În căutarea paradisului pierdut” traversează câteva sate pitorești din România, precum Șomartin, Sibiu sau Jurilovca, Tulcea, propunând portretul noilor veniți din mediul urban ca pe o perspectivă intimă, completă asupra provocărilor, recompenselor și mizelor din spatele alegerii radicale. Proiecția, cu bere Budweiser Budvar din partea casei, este urmată de o discuție cu regizorul Andrei Dudea și antropologul Bogdan Iancu.
Intrare liberă.
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Marți-Duminică] Expoziția „De la oraș la sat, în 30 de povești și imagini personale” @ Random House
12-17 noiembrie | 17:00-20:00 | Str. Vasile Lascăr, nr. 69
O aprofundare a cercetării prezentate în documentarul „În căutarea paradisului pierdut” (2024, r. Andrei Dudea), expoziția „De la oraș la sat, în 30 de povești și imagini personale” cumulează o arhivă de relocări din mediu urban în mediul rural, prezentată atât prin fotografii, cât și prin poveștile subiecților, care ilustrează procesul de readaptare, gândurile duble și concluziile trase mai întâi despre sine și mai apoi, despre fenomenul migrației inverse asociate mutării din aglomerația urbană în sate pitorești, autosustenabile sau pur și simplu desprinde de stresul adus de la sine de viața modernă.
Intrare liberă.
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Miercuri] Zadar:Shorts @ Zadar Bar
13 noiembrie | 20:00 | Str. Mircea Vulcănescu, nr. 23
A patra propunere de filme proiectate la Zadar, Zadar:Shorts – On the edge of reality, se concentrează, prin patru scurtmetraje studențești, respectiv „Life’s What You Make It” (r. Miruna Nica, 2023), „Între maci” (r. Andreea Tcaciuc, 2023), „Pietà” (r. Joachim Trier, 2000) și „The Menagerie” (r. Ana Floareș, 2024), pe disonanțele dintre ceea ce este și ce ar fi fost dacă, pe imaginarul trăit din plin de patru protagoniști a căror vârste și situații agravează cele neîntâmplate ca realități alternative, uneori preferabile.
Intrare liberă.
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Joi] Romantismul: (re)sursele eului – cu Ștefan Vianu, doctor în filosofie @ Fundația Calea Victoriei
14 noiembrie | 19:00-21:00 | Blvd. Dacia, nr. 78
Prima discuție dintr-o serie de cursuri săptămânale care au ca subiect romantismul, ca nucleu ascuns al culturii moderne, mai mult decât un curent apus și mai degrabă o sensibilitate conținută în sisteme de gândire precum neoplatonismul, gnoza sau sofianismul, Romantismul: (re)sursele eului, lecție susținută de doctorul în filosofie Ștefan Vianu, revizitează originile îndepărate ale romantismului pentru o înțelegere aprofundată a scriiturii lui Novalis, unul dintre cei mai apreciați poeți romantici internaționali, și a reminiscențelor romantismului și subramurilor sale prezente în filosofia și literatura de astăzi. În continuarea acestei prime discuții, vor avea loc pe 21 noiembrie o a doua, axată pe tema visului, a inconștientului, a nopții și a eului creator, și pe 28 noiembrie o a treia, care parcurge atât filosofia fenomenologică a lui Bachelard privind imaginația creatoare, cât și onirismul estetic din textele lui Mircea Cărtărescu și Jon Fosse.
Preț: 330 lei (aici)
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Vineri-Sâmbătă] Nostalgia Imaginarium @ Romexpo
15-16 noiembrie | 19:00 | Pavilionul Central
Aceeași discotecă în ritmurile anilor ’90 și 2000 specifică Nostalgia, însă plasată într-un decor retro future, cu experiențe imersive și un selfie museum, este menite să readucă la viață viitorul pe care-l proiectam asupra anului 2024 atunci când eram mici, unul care astăzi mai înseamnă mașini plutitoare, teleportări sau obiecte zburătoare neidentificate doar într-un subsol al amintirii imaginare și în reproducerea ei în cadrul Nostalgia Imaginarium.
Preț: 169 lei bilet de o zi (vineri), 269 abonament pe ambele zile (aici)
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Sâmbătă] Spectacolul „Criza. Kit de supraviețuire” @ Teatrul Masca
16 noiembrie | 19:00 | Blvd. Uverturii, nr. 14
Realizat de Mihaela Michailov și David Schwartz și dezvoltat în cadrul unor ateliere de documentare și explorare a istoriilor personale ale copiilor și adolescenților care au resimțit criza financiară din 2009-2012 în primul rând prim migrarea în masă a părinților, „Criza. Kit de supraviețuire” resuscitează nesiguranța trăită de părinți și bunici copleșiți de a nu avea „ce pune pe masă”, de șomaj și de credite bancare. Un tablou al copiilor ajunși la maturitate înainte de vreme, sub presiunea de a-și despovăra părinții, și al sacrificiilor personale făcute în numele unui viitor mai bun, spectacolul se folosește de amintirea unui Moș Crăciun așteptat în zădar și de culcatul de foame nu doar pentru a redeschide, controlat și cu delicatețe, trauma unei generații de supraviețuitori, ci și pentru a reimagina soluții pentru crize viitoare, prin exemplul poveștilor a cinci familii dezbinate și profund afectate de criză.
Preț: 80 la categoria Silver și 140 lei la categoria Gold (aici)
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Duminică] Apocalypto (2006, r. Mel Gibson) @ Trei Bețivi Bar
17 noiembrie | 20:00 | Str. Vasile Lascăr, nr. 66
Un film care alătură realismul istoric și blockbusterul de acțiune, „Apocalypto” propune o reformulare vie a societății și tradițiilor mayașe, având ca protagonist un vânător, interpretat de Rudy Youngblood, care este capturat și propus pentru a fi sacrificat, împreună cu întregul său trib de nomazi. În egală măsură despre sclavi însângerați în numele divinului, despre execuțiile publice ca formă de entertainment și despre isteriile colective ale vindecătorilor care nu disting boala de fenomenul de posesiune demonică, filmul este, poate, cel mai apreciat tablou istoric realizat de cineastul Mel Gibson, până atunci căzut în dizgrație pentru ecranizări biblice extremiste sau simpatizări cu ceea ce astăzi numim crime de război, o „scuză îmbrăcată cinematografic” (Peter Bradshaw, The Guardian) pentru marginalizări anterioare.
Intrare liberă.
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
*
Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok
Vrei pe mail o selecție cu cele mai fresh recomandări culturale ale săptămânii? Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.
Foto deschidere articol: Nostalgia Imaginarium