Deși este o săptămână dedicată poeziei și literaturii, în sfera culturală evenimentele au început să înverzească. De la o discuție publică despre cel mai monstruos monument din capitală, un concert la puterea a doua, la zilele dedicate poeziei și poeților, până la două proiecții de filme – clasic + contemporan – și un tur ghidat, recomandările săptămânii 18-24.03 sunt la fel de vibrante cum v-am obișnuit.
[Luni] Discuție „Femeia zidită în Casa Poporului” @ Rezidența 9
18 martie | 19:00 | Rezidența 9, Vila Rodizio, Strada Ion Luca Caragiale 32
Cu fiecare eveniment deschis publicului, Rezidența 9 creează contexte de întâlnire din ce în ce mai valoroase în peisajul cultural bucureștean. „Femeia zidită în Casa Poporului” este nu numai un material jurnalistic riguros documentat și intrigant de parcurs, ci devine o oportunitate pentru întâlnirea dintre generații și stimulent pentru un dialog activ cu Ruxandra Pătrașcu Maian, autoarea seriei, arhitecții Dorothee Hasnaș și Ștefan Ghenciulescu. Totul a pornit de la întrebarea cumva greu de evitat odată ce ajungi în inima Bucureștiului – „cine a construit Casa Poporului?”.
Intrarea este liberă.
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Marți] Concert hackedepicciotto + Alone in the Hollow Garden @ Control
19 martie | 20:00 | Control Club, Strada Constantin Mille 4
Marți seara în Control ne primește, săptămâna asta, pe ritmuri de dance, trance și traditional madness. hackedepicciotto setează tonul cu soundscape-urile lor existențialiste, acustice și atipice prin instrumentalul folosit (hurdy gurdy, auto harp, pianul, consola etc) și versificația reminiscentă a spoken word poetry, care vibrează a optimism și a tulburare prin overjoy, în timp ce trupa de old school industrial, ritual și dark ambient rock Alone in the Hollow Garden va prelua publicul și-l va transpune într-o dimensiune sonoră groovy și primară.
Preț bilet: 60 lei (aici)
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Miercuri] Intersecții literare cu Andrei Dósa @ Ephémère
20 martie | 19:00 | Ephémère, Strada Stockholm 17
Intersecții literare este o serie de întâlniri literare lunare, unde sunt aduse într-o dezbatere colectivă cele mai puternice și mai interesante cărți apărute, în prezența autorului. La această ediție organizată cu ocazia zilei internaționale a poeziei, poetul Andrei Dósa își va prezenta cel mai nou volum, „Ultima Familie Tradițională”, proaspăt apărut la OMG Publishing, într-o discuție moderată de Elena Vlădăreanu, jurnalistă, scriitoare și autoarea mai multor volume de poezii.
Preț bilet: 50 lei (aici)
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Joi] Maratonul de poezie PEN Club @ Cărturești Carusel
21 martie | 18:30 | Cărturești Carusel, Strada Lipscani 55
De Ziua Internațională a Poeziei, în cadrul Zilelor Poeziei la Cărturești, ediția a patra, are loc Maratonul PEN Club Romania, moderat de Cosmin Perța, unde 10 poete și poeți din varii generații (Andrei Zbîrnea, Simona Grazia Dima, Bogdan Suceavă, Victoria Milescu, Denisa Duran, Claudia Voiculescu, Peter Demeny, Vasile Iftime, Ligia Keșișian, Ciprian Măceșaru) vor citi din opera proprie și din opere mai puțin cunoscute.
Participarea este liberă.
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Vineri] Proiecție „Yannick” în cadrul Festivalului de Film Francez 2024 @ Elvire Popesco
22 martie | 18:30 | Cinema Elvire Popesco, Bulevardul Dacia
O nouă ediție a Festivalului de Film Francez, cu ocazia celebrării centenarului Institutul Francez din România. Într-o panoramă a filmelor anului, găsim unele dintre cele mai importante producții franceze recente, aclamate de critici și de publicul francez deopotrivă. „Yannick” (2023, r. Quentin Dupieux) este o comedie contemporană foarte fresh care acumulează straturi de critică socială, critică a comediei, autocritică, critică a publicului, critică a creatorului în relație cu opera sa și critica operei de autor în relație cu publicul, până la un climax neașteptat.
Preț bilet: 10-30 lei (vezi categoriile de preț și biletele, aici)
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Sâmbătă] Proiecție „Fruit of Paradise” @ Cinemateca Eforie
23 martie | 20.00 | Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Ce poate fi mai intrigant decât să dwelve deeper în lumea unei regizoare feministe, reprezentantă a avangardei cehe, printr-un film în care povestea lui Adam și a Evei este reinterpretată într-o viziune politică și psihedelică, ultimul film produs înainte de mișcarea politică Primăvara de la Praga? „Fruit of Paradise” (1970) al Vérei Chytilová se vede sâmbătă seara, la Cineclub Film Menu, fiind urmat de o discuție moderată de Norbert Boda și Iris Irodi, redactori Film Menu.
Preț bilet: 3-10 lei (aici sau la casieria Cinematecii)
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
[Duminică] Tur Ghidat „Undeva în 1905” @ Palatul Bragadiru
24 martie | 12:00 – 20:00 | Palatul Bragadiru, Calea Rahovei 147-153
Finalul de săptămână merită petrecut într-un repaos proactiv – de ce nu descoperind secretele și cotloanele unei clădiri cu istorie, Palatul Bragadiru? În cadrul acestui tur înapoi în trecut, poți admira o colecție privată de artă contemporană românească pentru a te împământeni în moment, iar la final, ești invitat să servești un pahar de prosecco pe terasa Teatrului Godot.
Preț bilet: 50 lei (aici)
Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
Foto deschidere articol: frame din videoclipul melodiei Schwarze Milch, hackdepicciotto.