Skip to content Skip to footer

Varianta restaurată a fimului „Sátántangó”, proiectată pentru prima oară în România la Cinema ARTA

În 2 aprilie 2023, Cinema ARTA din Cluj-Napoca încheie seria Curated by ARTA team și invită publicul la o experiență inedită: o zi întreagă petrecută în sala de cinema.

Odată cu aniversarea a 109 ani de existență de la inaugurare în 22 noiembrie 2022, cinematograful a lansat o selecție eclectică de filme curatoriate de membrii echipei, împreună cu invitația de a se apropia de publicul său. În fiecare marți, s-au desfășurat seri de film, discuții și evenimente conexe la ARTA Café. Membrii echipei au predat ștafeta de la unul către celălalt, având fiecare ocazia de a-și prezenta pasiunile și preocupările.

La finalul seriei, Cinema ARTA propune o invitație la introspecție și reflecție. Sub umbrela ideii de trecere a timpului, încheie prin însăși selecția cinematografului.

Pentru finalul seriei Curated by ARTA team, a fost ales filmul „Sátántangó” de Béla Tarr, care are o strânsă legătură cu percepția timpului și nu doar prin durata de șapte ore și jumătate, care în sine este un puternic „statement” regizoral, ci și prin estetica filmului, tematizarea timpului și conceptul timpului narat. Percepția timpului este un element de o importanță majoră în filmografia regizorului Béla Tarr. Camera zăbovește asupra anumitor chipuri, scene, momente, dezvăluie posibilitatea unei eu contemplativ. Această idee de „viață contemplativă”, necesară pentru a viziona filmele lui, poate părea incomodă, chiar stranie. Oare cine mai are șapte ore să se uite la un film sau o zi întreagă să o petreacă la cinema?

Totuși, ceea ce este cu adevărat în joc aici sunt numeroasele moduri în care putem trăi timpul: timpul pe care îl petrecem efectiv în cinematograf în această comunitate spontană, timpul pe care îl trăim cu toții la diferite lungimi și ritmuri în timp ce vizionăm filmul, timpul care nu trece în mod egal nici în film. – Csilla Nagy, curatoare ARTA

Invitația este, așadar, la o experiență unică de a petrece timp împreună cu audiența, pornind de la trecut, privind spre viitor, dar întotdeauna ancorați în prezentul comun.

He felt that what the rain was doing to his face was exactly what time would do. It would wash it away.

Krasznahorkai, 13

Duminică, 2 aprilie, 11:00 – Sátántangó [curated by ARTA team]
r: Béla Tarr | 1994 | 7h 19 min | versiunea restaurată și digitalizată
lb: HU | sub: EN, RO

Sátántangó este o capodoperă unică ce transcende genurile și sfidează orice clasificare. Bazat pe romanul omonim al lui László Krasznahorkai, filmul semnat de regizorul aclamat internațional Béla Tarr, a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin în 1994 şi este considerat de critici drept unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

Într-un colectiv rural, zbuciumat și fără orizont, un grup de suflete pierdute, afectate de căderea comunismului, se află în fața unui viitor incert. Asta până la o mult așteptată sosire, în care cred ei că-și vor găsi salvarea.

Experiențele fiecărui individ din grup și sorțile lor sunt relevate treptat în acest veritabil tur de forță tragi-comic, compus imaculat și fotografiat ingenios.

Jean Michel Frodon scria: „Nu cred că poate fi văzut altundeva decât într-o sală de cinema, tocmai din pricina acestui dublu a fi acolo – în vreme ce, deşi e păcat, multe filme foarte frumoase pot fi văzute pe un ecran mic, acasă. În cazul acestuia nu se poate pentru că e nevoie de aceste două spaţii: cel al filmului, construit de cadru, coloana sonoră şi de montaj, și cel al sălii.”

Capodopera lui Béla Tarr rulează în versiunea restaurată pentru prima oară în România. Pentru această nouă restaurare digitală, peste 40.000 de metri de negativ original de 35 mm și sunet au fost mai întâi scanate la 4K. Repararea nenumăratelor cazuri de degradare (zgârieturi, îmbinări,

rupturi și deformări) a durat peste 300 de ore. Ca de obicei, pe cât posibil, granulația naturală a filmului a fost lăsată neatinsă. Regizorul Béla Tarr a supravegheat și a aprobat procesul de restaurare, care a fost coordonat de The Hungarian Film Lab și executat printr-o colaborare internațională. Coloana sonoră stereo a fost restaurată și remasterizată la 16 biți din banda magnetică originală de 35 mm.

Cinema ARTA promite o experiență cinematografică specială.

PROGRAM DETALIAT
10:30 – Cafea @ARTA Café
11:00 – Sátántangó (I)
13:20 – pauză (30 min.)
13:50 – Sátántangó (II)
16:00 – pauză (15 min.)
16:15 – Sátántangó (III)

Pentru bilete și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, vă invităm să consultați website-ul cinematografului.

Lasă un comentariu