Skip to content Skip to footer

Vernisaj-mărțișor la muzeu: „Portretul feminin în opera lui Gheorghe Tattarescu (1820-1894)”

Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Portretul feminin în opera lui Gheorghe Tattarescu (1820-1894)”. Evenimentul are loc la Palatul Suțu (Bd Ion C Brătianu, nr 2), pe 1 martie 2023, începând cu ora 17.00. Intrarea este liberă.

Colecția Muzeului Memorial Gheorghe Tattarescu este în măsură să etaleze un eșantion relevant al „Portretului feminin în opera lui Gheorghe Tattarescu” prin lucrări precum „Femeie tânără cu salbă”, cea care face coperta Repertoriului de pictură al Colecției Tattarescu, „Soția pictorului, Maria Tattarescu”, „Portretul Mariei Grădișteanu” sau al „Mariei Marianu” și o serie de desene inedite.

„Abordarea chipului unei doamne din secolul al XIX-lea în pictura modernă presupunea însă mai mult decât redarea realistă a trăsăturilor, și anume reliefarea unui fel de curriculum vitae din care să reiasă poziția socială a portretizatei, atât prin detalii de postură, cât și printr-un cod al veșmintelor și al accesoriilor. Societatea era încă tributară unor uitate legi somptuare ce reglementau ținutele diverselor pături sociale, iar acest lucru se vădește prin diferențele de veșminte și accesorii de la portretul unei tinere fete modeste și anonimă, până la grandioasa rochie de catifea violet, brodată și tivită cu fir de argint, a soției pitarului Lazăr (Lazaros) Kalenderoglu (tatăl binecunoscutului Ioan Lazăr Kalinderu).” (Rodica Ion, curator / muzeograf)

Pentru a întregi panoul portretelor feminine semnate de marele maestru este pusă la dispoziția publicului, în facsimil, o delicată și inedită piesă de grafică de mari dimensiuni „Fecioara Maria cu Isus” – superbă pauză folosită în pictura murală pentru transpunerea pe perete. De asemenea, din colecția de pictură a Pinacotecii București va fi expusă și excepționala pictură „Femeie cu tamburină”.

Lasă un comentariu