Skip to content Skip to footer

Versiunea restaurată a filmului „Manasse” (1925), în premieră în cinematografele din București și Cluj-Napoca

În data de 30 septembrie, de la ora 20:00, va avea loc premiera mondială a versiunii restaurate a filmului „Manasse” (1925), în regia lui Jean Mihail. Proiecția filmului va avea loc simultan în două orașe, cu acompaniament muzical live.

În București, la Cinemateca Eforie, proiecția va fi acompaniată de pianistul Vlad Gînța, iar în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, coloana sonoră va fi interpretată de duetul pian-vioară Zephyrus.

Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Ruxandra Blaga, restaurator, cercetător și arhivist de film.

Accesul la eveniment este liber. La Cinema Victoria, biletele cu valoare 0 se pot ridica doar de la casierie. La proiecția de la Cinemateca Eforie este nevoie de o rezervare aici.

„Manasse” spune povestea iubirii imposibile dintre Matei și Lelia, doi tineri de etnii diferite, care declanșează în familiile lor un tumultuos conflict ideologic. Regia este semnată de Jean Mihail, pe un scenariu în 6 acte scris de Scarlat Froda, adaptat după piesa omonimă în 4 acte scrisă de Ronetti-Roman. Imaginea este semnată de Vasile Gociu, operator și regizor prolific în perioada interbelică.

Restaurarea peliculei „Manasse” a fost realizată în 2020 – 2022 de către Arhiva Națională de Filme, restaurarea digitală fiind efectuată de Ruxandra Blaga. Țelul acestei restaurări a fost acela de a reda imaginii un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale, înainte ca aceasta să fi suferit deteriorări acumulate în timp, cauzate de uzura fizică, a factorilor biologici și contracției. Astfel, în această restaurare au fost folosite copii intermediare neinflamabile ale negativului original pe suport nitrat: un contratip de 1533 metri cu inserturi române și o copie pozitivă care completează ultimele secvențe ale Actului 6. După selecția materialelor filmice, inspecția și pregătirea peliculei pentru a fi digitalizată, procesul de restaurare a constat în scanarea peliculei la rezoluție 4K, urmat de restaurarea manuală a filmului prin intermediul unui software specializat și corecția culorii (color grading).

Filmul „Manasse” este parte din seria „A Season of Classic Films” si este un proiect de restaurare al Arhivei Naționale de Filme.

Lasă un comentariu