Skip to content Skip to footer

”Voiesc să cânt!” – recital Maxim Belciug pe scena Unteatru

„Voiesc să cânt” – spune un vers al lui Cincinat Pavelescu. Și exact asta va face Maxim Belciug, cea mai solo chitară solo, urcând pe scena Unteatru vineri, 28 aprilie 2023: va cânta.

Va cânta la chitară, fără vorbe, dar cu multă poezie și culoare, cu tremolo și vibrato, scoțând din repertoriul său uriaș când un Bach, când un Tárrega sau un Prokofiev, când arii baroce, când tangouri sau tarantele, când sonate, când ritmuri de flamenco, când vreun capriciu sau vreo fantezie. Va cânta, cu inima în vârful degetelor, ca să uităm o clipă, odată cu poetul, „că totul e cuvânt, vis, nălucire trecătoare, că viața este ca o floare ce crește pe-un mormânt.”

Întâlnirea cu Maxim Belciug într-un recital de chitară solo este pur și simplu o desfătare. Dacă, în formulele de duo pe care le-a mai practicat, chitaristul caută cu eleganță să-și pună în valoare partenerul, atunci când rămâne singur cu chitara el lasă în urmă constrângeri și mode și își permite să viseze din vârful degetelor. Iar visele sale sunt molipsitoare. O fi poate sonoritatea specială a chitarei, atât de diferită de timbrul cunoscut al unei viori sau al unui pian, ori îmblânzirea totală a tehnicii care pe mulți instrumentiști îi ține captivi, însă la Maxim Belciug un lucru e cert: chitara plânge și iubește și dansează pe una și o mie de voci, ca o orchestră ireală care atacă pasional, fără să-i pese de drumul înapoi. Lipsite de luciul exterior al punerii în scenă, recitalurile sale oferă în schimb un flagrant prilej de mirare. Și încântare.

Așadar, vineri, 28 aprilie 2023, ne curățăm de greul săptămânii și ne îmbucurăm sufletul cu Maxim Belciug și cea mai solo chitară solo. Recitalul are loc în Sala Unteatru, din str. Sfinții Apostoli 44, București, cu începere de la ora 20:00. Informații și rezervări: 0721268516 sau rezervari@unteatru.ro. Biletele sunt disponibile pe tomtix.ro, mystage.ro sau evetbook.ro, precum și în locație, înainte de începerea concertului.

Lasă un comentariu