Festivalul aniversar Zilele unteatru se întoarce în această vară în Grădina Casei Universitarilor, locul care va găzdui, până în luna octombrie, stagiunea unteatru open-air. Anul acesta, evenimentul sărbătorește 12 ani de #unteatu pentru #unpublic, printr-un program divers de spectacole noi și titluri deja consacrate, concerte, proiecții de film și activități pentru întreaga familie, desfășurate în aer liber, între 25 și 31 iulie.
Programul complet și biletele de acces la Zilele unteatru sunt disponibile pe www.unteatru.ro.
Cele mai recente producții din repertoriul unteatru, dar și spectacolele aflate în ultimul an în topul preferințelor spectatorilor, se vor juca în aer liber în cele șapte zile de festival, pe scena amenajată în grădina urbană din centrul capitalei. Luni, pe 25 iulie, publicul va urmări aici Domnișoara Iulia, cu Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov, iar marți, scena va fi cucerită de (IN)DEPENDENȚII – spectacolul tragi-comic care vorbește despre condiția lucrătorilor din sectorul cultural independent.
O co-producție unteatru și Teatrul Național Radu Stanca (Sibiu), Mass va avea premiera oficială în această toamnă, dar publicul este invitat să descopere un preview al spectacolului luni, pe 25 iulie, în prima zi de festival. Mihaela Trofimov, Ofelia Popii, Richard Bovnoczki, Marius Turdeanu vor da glas textului montat pentru prima dată în România, într-un spectacol-lectură cu acces gratuit.
Miercuri, pe 27 iulie, actrița Dana Rogoz, alături de regizorul și scenaristul Radu Dragomir, intră în dialog cu publicul la proiecția specială a filmului MO – o poveste inspirată de abuzurile din sistemul universitar, care, din nefericire, continuă să rămână actuală. Comunitatea de spectatori unteatru, care a susținut proiectul chiar și în perioada în care activitatea sălilor de spectacol a fost suspendată, este invitată să vadă pe marele ecran s.a.m.d. – documentarul-manifest care urmărește protestul actorilor independenți, prezenți în fața camerei de luat vederi 24 de ore din 24, într-o transmisiune live care a durat 8 zile.
Scena 360 dedicată concertelor va aduce și la această ediție a festivalului câteva dintre cele mai iubite nume din muzica autohtonă – prezențe constante la evenimentele aniversare ale unteatru. Marți seară, Berti Barbera și Nicu Patoi vor anima atmosfera din grădină cu Blue Drops – o infuzie de blues autentic, iar miercuri, pe 27 iulie, spectatorii vor cânta alături de Ada Milea și Alex Neagu, într-un concert în care percuția va fi personaj, iar jucăriile, uscătoarele de păr și veiozele vor lua locul instrumentelor muzicale. Seara de joi, 28 iulie, este rezervată întâlnirii cu Dan Byron, nelipsit de la Zilele unteatru, încă de la prima ediție.
Pentru cei mici, unteatru a pregătit două momente speciale în weekend. Sâmbătă dimineață, noua generație de spectatori este invitată s-o cunoască pe Ana Turoș, protagonista spectacolului Clara și timpul liber, iar seara, întreaga familie va urmări pe marele ecran Străjerii Deltei (r. Liviu Marghidan), un film de aventură presărat cu suspans și întâmplări neașteptate, despre un grup de copii care participă la o tabără în Delta Dunării.
,,Poveștile vindecă și ne invită să ne deschidem mințile și inimile. De 12 ani, încercăm să le spunem la unteatru pe cele care dizolvă granițele dintre scenă și public. Pe cele care te urmăresc după ce ieși din sala de teatru, despre care simți nevoia să vorbești, pentru care sigur vei reveni. unteatru în sine este o poveste. Una despre oameni, despre pasiune, despre reziliență și despre curaj. E incredibil că au trecut deja 12 ani de când creștem împreună.’’, subliniază regizorii Andrei și Andreea Grosu, fondatorii teatrului unteatru.
Despre unteatru
Un proiect independent lansat în urmă cu 12 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artiști s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spațiu construit din dorința de a oferi un mediu al libertății totale de exprimare prin teatru. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelență UNITER – cea mai importantă recunoaștere oferită unei instituții artistice de către profesioniștii din lumea teatrului. În 2020 s-a lansat platforma VoD unteatru cinematic, o scenă virtuală care oferă spectatorilor ocazia de a urmări spectacole independente online, oricând, de oriunde. La începutul anului 2021, unteatru a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către Președintele României.