Skip to content Skip to footer

goth gateways @ Spotify (playlist de aprilie #2)

Fără să fie o reclamă la următorul M’era Luna, ci un playlist atât cu acele anthems for dark romantics care fac puntea între generații, cât și cu noile apariții plasate oriunde între goth rock și aproape future pop, dacă nici „goth gateways” nu te bagă în asta, nicio fată alternativă n-o s-o facă.

De la London After Midnight (pe care dacă nu-i prinzi în vara asta, probabil ți-ai ratat ultima șansă) sau ASP și până la And One sau Massive Ego, playlistul lunii aprilie #2 ține coloana sonoră pentru toate sensibilitățile mascate sub heavy eyeliner și atitudini de „dă-te mai încolo”. Ca o compensație sonoră pentru tot ce e conținut într-un scary dog privilege, dar fără să te dea cu adevărat de gol, „goth gateways” intră, uneori pe synth-uri, alteori pe cele mai îndrăgite voci alto din comunitate, în atașamente greu de adus în discuție de la prima terapie, în iconografia de horror cult classics căreia îi faci loc în estetica de zi cu zi și într-o asumare târzie a tuturor diferențelor de gust care te lăsau pe dinafară la sticluța cu otravă.

He said, how lonely you areWaiting at the Sunday ParkI’ll elude you I will lose youExisting we’re no soul apart

For Her Light, Fields of The Nephilim

Gândit prin excluderea October Rust (Type O Negative) sau Valleyheart (She Wants Revenge) despre care ai putea spune la o primă ascultare că sunt prea thirsty ca să te conectezi la speakere, dar păstrând True Romance pentru același farmec de a putea păcăli că a fost scrisă de o adolescentă nervoasă, acest playlist vine în primul rând ca o invitație să te împrietenești cu genul, fără sonoritatea înregistrării în garaj, fără depresii și fără referințe oculte livrate în cimitir – altfel spus, câteva dintre primele stereotipuri asociate cu muzica goth sau darkwave. Probabil ceva mai sentimental decât te-ai aștepta când vezi album cover-ul de la The Spider and the Fly și cu siguranță mai dansant când intră Horror Holiday decât se prezintă prin titlu, „goth gateways” este exact asta, un playlist de gateway. Dar unul care e la fel de valid dacă ai fost deja băgat în asta și te apucă nostalgia sau dacă te-a ratat Sonsombre.

Pentru toți cei care după douăzeci de ani ascultă shamelessly tot ce le-a luat mințile în copilărie, dar au păstrat pentru căști exclusiv sau pentru cei care nu știu de unde să apuce genul, dar cu siguranță mai puțin pentru cei care folosesc neironic termenul de „emoloaică”, cumva contrar opiniei publice a unui neascultător, „goth gateways” nu înseamnă riff-uri prea agresive pentru a nu supăra vecinii, nici scream-uri neinteligibile sau suferințe trăite în loop. Te convingi din două piese.

Playlist-ul poate fi ascultat aici

 

Happ.ro vine în fiecare lună cu un nou playlist de pus pe repeat, de lărgit orizonturi muzicale și de simțit bine. Când „Discover Weekly” are o săptămână proastă, încearcă ce ți-am pregătit. Încercăm constant să venim cu un vibe care să te surprindă și care să-ți facă luna mai bună.

Foto deschidere articol: rtopnb

Lasă un comentariu