Skip to content Skip to footer

Volumul de povestiri „Ora cinci și șapte minute” de Dumitru Crudu se lansează luni la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

În viața de zi cu zi se păstrează și se renegociază urmele istoriei, iar în volumul de povestiri „Ora cinci și șapte minute”, publicat recent în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani, Dumitru Crudu vede destinele oamenilor din Basarabia și prin filtrul războaielor și conflictelor care s-au succedat.

Editura Humanitas vă invită luni, 20 februarie, la ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, să luați parte la o discuție despre acest volum, la care vor participa Dumitru Crudu, Sorin Ioniță, Caius Dobrescu. Moderator: Cezar Gheorghe.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face printr-o rezervare prin Eventbook.

Ora cinci și șapte minute este ora la care a început războiul din Ucraina. Printr-o serie de proze de acută observație a realității, în care se întâlnesc tandrețea și absurdul, emoția și violența extremă, cartea surprinde spiritul războiului, al cruzimii și cinismului din spatele deciziilor care afectează viețile oamenilor obișnuiți, uneori distrugându-le pentru totdeauna. Cu prelungiri în istoria recentă sau mai îndepărtată a Republicii Moldova, Ora cinci și șapte minute e totodată un exercițiu eliberator și o cronică lucidă despre consecințele dintotdeauna ale războiului, camuflate sub forma restituirii existenței lui Alexandru, pasionat profesor de istorie, din copilăria sa de la Flutura până la moartea lui neașteptată.

„În prima dimineață de război, mi-a telefonat un prieten, speriat că Putin o să ne atace și pe noi. Îi tremura vocea și se bâlbâia la telefon. Nu știa ce să facă. Îmi spuse că toţi prietenii lui care aveau mașini au plecat deja spre vamă. Avea și el mașină, dar se temea că cei care fugeau cu mașinile vor fi lichidați primii. De asta, nici nu știa ce să facă. Dar nici să rămână nu voia. Amicul meu intrase în panică. Or rușii tocmai asta și urmăreau. Să bage frica în noi pentru a ne învinge mai uşor.

Plecăm? Te iau cu mine! mi-a zis. Nu, eu o să rămân. Și nu ți-e frică? Ba da, îmi este.

Opțiunea mea i se părea o nebunie. Cum să rămâi, când ai putea să fii ucis în orice clipă? Până spre seară, ajunsese la Budapesta, iar a doua zi era deja la Roma. Eu însă am rămas. Cât a călătorit pe drum, eu mi-am scris primele proze din carte. Scriindu-le, mi-am în­vins frica. De care el nu a putut să scape nici peste mări și țări. De asta îmi este atât de scumpă această carte: pentru că m-a ajutat să-mi înving frica.” – DUMITRU CRUDU

DUMITRU CRUDU (născut în 1967, în Flutura, Ungheni, Republica Moldova) este prozator, dramaturg, poet și unul dintre autorii Manifestului Fracturismului, apărut pentru prima dată în ziarul Monitorul de Brașov. În 2003 a primit premiul UNITER și Premiul Fundației Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România („Alegerea lui Alexandru Sutto”). Este primul dramaturg român jucat în Africa și în America Centrală. În proză, a debutat în 2008 cu romanul „Măcel în Georgia”. Cu romanul „Un american la Chișinău” a fost nominalizat la premiul Visegrad Eastern Partnership Literary Award din Bratislava, la Premiul pentru Proză al Ziarului de Iași și la premiul pentru proză al revistei Observator cultural. În 2018, pentru cartea de proză scurtă „Salutări lui Troțki” a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Cu romanul „Margareta noastră” a fost nominalizat la Premiul „Cartea Discretă a anului”, organizat de Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA). În 2019, a publicat romanul „Ziua de naștere a lui Mihail Mihailovici” (Humanitas). I-au fost traduse două volume de povestiri, „Oameni din Chișinău”, în cehă, la Editura Petr Štengl (2017) și „Salutări lui Troțki”, în franceză, la Editura L’Harmattan (2021). Romanul „Ora cinci și șapte minute” este pe cale să apară în limba cehă, la Editura Petr Štengl.

Lasă un comentariu